A KATA (KisAdózó vállalkozások Tételes Adója) egyre több vállalkozás számára jelenti a lehető legkevesebb közteherrel és adminisztrációval járó működési formát. 2017-től ráadásul még tovább növelik az előnyeit a 6 milliós éves értékhatár 12 millióra történő emelésével.

Nem lehet azonban kényelmesen hátra dőlni, van néhány dolog, amit be kell tartani ahhoz, hogy a vállalkozás ne kerüljön ki a KATA hatálya alól (akár a vállalkozó tudta nélkül is):

> December 31-én nem lehet 100 ezer Ft-ot meghaladó adótartozás.

> Minden esetben bizonylatot kell adni a bevételről.

> Mindig be kell jelenteni az alkalmazottakat.

> Hiába nem lehet a költségeket elszámolni, attól az árubeszerzést szabályosan kell kezelni, az áru eredetét tudni kell igazolni.

> Az adóhatóságtól kapott leveleket mindig át kell venni, különben törölhetik az adószámot.

> A vállalkozás a bejelentett székhelyén legyen megtalálható.

A kisadózó vállalkozásoknak alapesetben év közben nincsen szükségük könyvelői szolgáltatásokra, ám a következő esetekben például ez könnyen előfordulhat:

> Alkalmazottak foglalkoztatása esetén.

> Az alanyi áfa mentesség értékhatárának átlépésekor. Vegyük észre, hogy 2017-től az alanyi áfa mentesség értékhatára 8 millió Ft, viszont a KATA kedvezményes értékhatára 12 millió Ft. Az már csak ráadás, hogy nem mindig ugyanazokat a tételeket kell figyelembe venni a két összeg vizsgálatakor.

> Közösségen belüli vagy harmadik országgal való kapcsolatok esetén mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.