A vállalkozások többsége elbukik. Ez nem rémisztgetés vagy mendemonda, hanem tény, a statisztika és a személyes tapasztalatom is ezt igazolja.

Azt vettem észre, hogy az egyik leggyakoribb hiba, amit a kezdő vállalkozók már a tervezés során elkövetnek, hogy túl optimistán becsülik meg az induló időszak kiadásait és bevételeit. Úgy indulnak neki, hogy ez egy tuti üzlet, értenek a szakmához, biztosan nem fognak belebukni, így általában nem rendelkeznek a kellő pénzügyi tartalékkal sem, amiből a kezdeti (és a későbbi) bukdácsolós időszakot átvészelhetik. Nehéz időszakok márpedig mindig vannak (és lesznek is), és akkor is ki kell fizetni a vállalkozással járó költségeket. Gondoljuk csak például a havi kötelező járulékokra…

A vállalkozás indításához szükséges kezdő tőke az az összeg, ami a vállalkozás elindításához és annak nyereségesbe fordulásához szükséges.

Tehát nem elég annyi pénzt összegyűjteni, amiből éppen el tudjuk indítani a vállalkozást, hanem a kezdeti (veszteséges) időszak fedezetét is biztosítani kell.

Először meg kell becsülni, mennyi idő kell ahhoz, hogy felfusson a vállalkozás olyannyira, hogy többet hozzon, mint amennyit visz. Ha ezt a tervezett időtartamot megszorozzuk kettővel, akkor járunk nagyjából a valóságnál és így biztosan nem becsüljük túl a lehetőségeinket. Hogy mikor válik nyereségessé egy vállalkozás, az persze leginkább iparágfüggő, ezért érdemes más, hasonló vállalkozások életútját megvizsgálni.

A pénzügyi számításokat cash-flow alapon érdemes elvégezni, azaz a vállalkozásba beérkező (+ oldal) és az onnan kiáramló (- oldal) összegeket kell egy kicsit elemezni. Ehhez elegendő egy egyszerű excel táblázatban összeírni, hogy időrendben milyen összegű bevételekre és kiadásokra lehet számítani. (Jó tanács: mindenképpen beszélj a könyvelőddel előtte!)

Mindaddig, amíg több pénz áramlik ki, mint amennyi a bevétel (vagyis nagyobb a – oldal, mint a + oldal), addig a vállalkozó a saját zsebéből kényszerül finanszírozni a különbözetet. Akkor lehet egy kicsit megnyugodni, ha az eddigi összes bevétel meghaladja az eddigi összes kiadást. Örülni viszont csak akkor lehet, ha már tartósan több a bevétel, innentől lesz nyereséges a vállalkozás.

Szóval mennyi tőke kell a vállalkozásod biztonságos elindításához?

  1. Tudd fedezni belőle az indítás költségeit és azt az x hónapot, amíg nyereséges lesz a vállalkozásod.
  2. A bukás lehetőségére felkészülve maradjon néhány hónapnyi tartalékod a mindennapi megélhetőségre, amíg új állást találsz (vagy esetleg töretlen lendülettel másik vállalkozást alapítasz).