e_szamlainfo_felso

2018. július 1-től jelentős adminisztrációs terhet jelenhet egy-egy vállalkozásnak a számlázásra vonatkozó új szabályozás. Elsősorban a kisebb méretű, számlatömböt rendszeresen használó vállalkozásoknak kell átgondolniuk a számlázási gyakorlatukat, hogy az új jogszabályoknak megfelelően tudjanak továbbműködni.

Az alábbiakban összefoglaltam, hogy mit lehet tudni eddig az új teendőkkel kapcsolatban.

1. Mi az értelme az új szabályozásnak?

A kézzel írt számlák nehezen, csak utólagosan lekövethetők és ellenőrizhetők, ezért a vállalkozásokat a számlázó programok használata felé kezdik terelgetni. Az online adatszolgáltatással a NAV-hoz minden egyes pillanatban naprakész információk tömege fut be, így hatékonyabban tudják kiválasztani a gyanús adózókat egy esetleges ellenőrzésre, és hamarabb szemet szúr nekik a jogellenes működés. Ez jó hír a megbízható adózóknak, rossz hír az „ügyeskedőknek”.

2. Milyen számlákról kell adatot szolgálni?

Amelyeket belföldi áfa-alany partnereknek állítanak ki és 100 000 Ft vagy annál nagyobb értékű áfát tartalmaznak. Saját döntés alapján az értékhatár alatti számlákat is le lehet jelenteni, de nem kötelező. Az adatszolgáltatás vonatkozik a már alapból értékhatár feletti, eredeti számlát módosító, érvénytelenítő számlára is, illetve az olyan módosító számlára, amellyel együtt az áfa már eléri a 100 000 Ft-ot.

3. Milyen adatokat kell lejelenteni?

Az áfa törvény előírásai alapján a számla vagy a módosító/érvénytelenítő számla kötelező adatait kell majd szerepeltetni. Azaz körülbelül mindent.

4. Mit kell tennem, ha számlázó programot használok?

A számlázó programoknak július 1-től alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az interneten keresztül automatikusan továbbítsa a szükséges adatokat a NAV felé, így a számla kiállítójának nem lesz különösebb teendője a számla kiállítása során. Fontos, hogy július elején mindenki bizonyosodjon meg arról, hogy az új szabályoknak megfelelően frissített programot használ!

5. Mit kell tennem, ha kézzel írom a számlákat?

A kiállított, értékhatár feletti számlákról (lásd 2. pont) jelentést kell adni a NAV felé. Mivel a számla kiállításától számított 1-5 nap áll rendelkezésre az adatszolgáltatásra, ezért a gyakorlatban elképzelhetetlennek tartom, hogy egy külső könyvelő bevállalja ezt, így a számla kiállítójának lesz a feladata.

A jelentés beadási határideje a számla áfa tartalmától függ:

  • ha az áfa a 100 000 Ft-ot eléri, de 500 000 Ft alatt marad, akkor a számla kibocsátását követő 5 naptári nap,
  • ha az áthárított adó az 500 000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, akkor a számla kibocsátását követő naptári nap.

(Egyelőre naptári nap szerepel mindenhol, amit remélhetőleg még júliusig módosítanak munkanapra, hogy ne kelljen hétvégén vagy ünnepnapon ezzel tölteni az időt a vállalkozóknak.)

6. Mit kell tennem, ha számlázó programot és kézi számlákat is használok?

Természetesen a két módszer párhuzamosan is használható. A számlázóval előállított számlákra a 4. pont, a kézi számlákra az 5. pont vonatkozik.

Célszerű csak az adatszolgáltatás alá nem eső ügyletekre számlatömböt használni, így megúszható a jelentés. Például a magánszemélyeknek vagy a külföldieknek kiállított, illetve értékhatár alatti számlák esetén.

7. Hogyan kell beküldeni az adatszolgáltatást?

A NAV biztosít hozzá egy elektronikus felületet. A teszt-weboldal ezen a linken elérhető, ha valaki már most barátkozna vele: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/

Élesben majd június második felétől nyílik meg a regisztrációs lehetőség – az ígéretek szerint.

8. Az alanyi áfa mentesekre is vonatkozik a jelentési kötelezettség?

Az alanyi mentes adózók jellemzően nem hárítanak át áfát a kiállított számláikban, így alapvetően nincs jelentési kötelezettségük.

Előfordulhat azonban olyan speciális eset, amikor nem járhatnak el alanyi mentes minőségben és kötelező áfát felszámítaniuk (például gondolhatunk a vállalkozásban használt tárgyi eszköz értékesítésére), ezért néha még alanyi mentesként is szükség lehet a jelentésre.

9. A pénzforgalmi áfásokra is vonatkozik a jelentési kötelezettség?

Igen.

10. Mi a helyzet a befogadott számlákkal?

A 100 000 Ft értékhatárt meghaladó, befogadott számlákról az áfa bevallásban kell számot adni, ami a könyvelő hatásköre szokott lenni, így ezt tovább nem is részletezném.