Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont szja, ekho, katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.

 

KINEK JÁR A VISSZATÉRÍTÉS?

A gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, azaz a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőnek, illetve a családi kedvezményre a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és egyben a várandós nő házastársának is. A feltételnek elég csak 1 napig megfelelni 2021-ben, akkor már jár a kedvezmény.

 

MEKKORA ÖSSZEG JÁR VISSZA?

SZJA: A 2021. évi összevont adóalap (pl. munkabér, megbízási díj, költségtérítés, ingatlan-bérbeadás, vállalkozói kivét, őstermelői jövedelem) utáni szja-ból az igénybe vett kedvezmények (pl. családi adókedvezmény) levonása után fennmaradó összeg, de legfeljebb fejenként 809 000 Ft.

EKHO: A 2021. évi ekho 9,5%-a, de legfeljebb fejenként 809 000 Ft.

KATA: 2021. évi tételes adó negyede. Aki a veszélyhelyzet miatt 2021. március és április hónapra mentesült a tételes adó alól, akkor a visszatérítés kiszámításakor ez a kéthavi összeg nem vehető figyelembe.

ÉS EZEK VARIÁCIÓI: Ha valaki az szja-ból és az ekhóból is jogosult a visszatérítésre, akkor ennek együttes összege nem haladhatja meg a 809 000 Ft-ot. Ha pedig valakinek az szja, az ekho és a kata tekintetében is visszajár a kedvezmény, akkor ezek együttes összege szintén nem lehet több, mint a 809 000 Ft.

 

KI KAPJA MEG AZ ÖSSZEGET AUTOMATIKUSAN?

Aki a családi pótlékot kapja, feltéve, hogy a 2021-ben megszerzett jövedelmére vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől a NAV rendelkezésére állnak. Azaz, akinek a jövedelméről év közben bevallásokat adott be a munkáltató vagy a kifizető. Ilyen jövedelem például a munkabér, a költségtérítés, a megbízási díj (nem magánszemélytől), az ingatlan bérbeadás (nem magánszemélynek). Ebben az esetben a visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki 2022. február 15-ig, ahova a családi pótlék érkezik.

 

KINEK KELL NYILATKOZATOT BEADNI A FEBRUÁRI VISSZATÉRÍTÉSHEZ?

> aki jogosult lenne, de nem ő kapja a családi pótlékot

> a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa

> aki katás és nem kap családi pótlékot

> aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt

> aki máshova kéri a visszatérítést, mint ahova a családi pótlékot kapja

Ők 2021. december 31-ig a VISSZADO nyilatkozattal tudják megadni a hiányzó adatokat (bankszámlaszám/postai cím, gyermek(ek) adatai, házastárs/bejegyzett élettárs adatai) a NAV számára a februári kifizetéshez.

Az eddigi gyakorlati tapasztalatunk szerint sokszor annak is hiányzik valami az adatok közül, akinek a szabályok szerint automatikus lenne a visszatérítés, ezért mi minden jogosultnak ajánljuk a nyilatkozat beadását.

 

KI NEM KAPJA MEG A VISSZATÉRÍTÉST FEBRUÁRBAN?

> a nem katás egyéni vállalkozók

> az őstermelők

> az adószámos magánszemélyek (akik nem kifizetőtől szerezték a jövedelmüket)

Ezekről a jövedelmekről a NAV csak az éves SZJA bevallásból értesül, ezért nekik csak a 21SZJA adóbevallásban lehet igényelni a visszatérítést 2022. május 20-ig.

 

HOGYAN KELL A VISSZADO NYILATKOZATOT BEADNI?

A VISSZADO nyilatkozat december végéig történő beadására a legegyszerűbb módot, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson keresztül történő beadást javasoljuk.

1. Kattints ide: Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás

elsolepes

2. Kattints a BELÉPÉS gombra, majd az ÜGYFÉLKAPU gombra, ezután írd be a felhasználóneved és a jelszavad.

masodiklepes

(2,5. Ha több adózót is képviselsz, akkor a belépést követő képernyőn válaszd ki magad, mint magánszemélyt.)

3. Láthatod a VISSZADO nyilatkozat adatait, kattints a KIVÁLASZT gombra.

harmadiklepes

4. Az Adózó azonosító adatai részt a NAV kitölti automatikusan, ezzel nincs teendő.

5. Az Adó-visszatérítés utalásához szükséges adatok részbe kell beírni, hogy melyik bankszámlaszámra, vagy melyik postai címre kéred az összeget.

6. Az Eltartott/gyermek adatai részben az eltartott(ak) nevét, adóazonosító jelét kell feltüntetni, továbbá a családi pótlékra jogosultság tényét kell jelölni, vagy a várandósság adatait kell beírni.

7. A kedvezményezett eltartottak után családi kedvezményre jogosult házastárs, (bejegyzett) élettárs adatai részbe értelemszerűen a házastárs vagy a bejegyzett élettárs adatait kell beírni (ha van ilyen).

8. Kattints az ELLENŐRZÉS ÉS BEADÁS gombra. Ha nincs hiba, akkor a TOVÁBB-ra kattintva már be is küldte a nyilatkozatot.